پاسخ به چند شایعه درباره ویروس کرونا
23 اسفند 1398
10 دقیقه
شایعه 1: ویروس کرونا در حال ضعیف شدن است!
در روزهای گذشته شاهد نقل قول هایی از منابع و افراد مختلف هستیم که می گویند ویروس کرونا در حال ضعیف شدن است و قدرت بیماری زایی آن رفته رفته کمتر می شود. این افراد می گویند که چرخش ویروس کرونا در بدن افراد مختلف باعث شده است که این ویروس ضعیف شود و در افراد بعدی عوارض کمتری ایجاد کند؛ اما این موضوع ازنظر علمی صحت ندارد.
ویروس کرونا ضعیف نمی شود بلکه ممکن است فرم های ضعیفی از آن نیز وجود داشته باشد، به همان اندازه که احتمال وجود فرم های قوی تر آن نیز وجود دارد. ماده ژنتیکی ویروس کرونا دائماً جهش پیدا می کند و انواع قوی تر یا ضعیف تر آن را به وجود می آورد. مثلاً بیماری سارس نیز توسط یک ویروس از خانواده همین کروناویروس ایجاد می شود که قدرت بیماری زایی آن به مراتب از کروناویروس جدید بیشتر است؛ بنابراین شما باید همانند گذشته بیماری کرونا را جدی بگیرید، همه اصول بهداشتی را رعایت کنید و تا حد امکان در خانه بمانید.
 
شایعه 2: نگران افرادی که علامت بیماری کرونا را ندارند، نباشید!
برخی از افراد نیز می گویند که نباید نگران افرادی که علامت بیماری کرونا را ندارند، باشیم. دلیل آن ها این است که قدرت انتقال کرونا ویروس توسط این افراد خیلی ضعیف است و یا اینکه بیماری آن ها کلاً از نوع ضعیف است و خطر چندانی ندارد. این ادعا نیز ازنظر علمی کاملاً غلط است. ویروس کرونا می توانید به مدت 2 تا 21 روز دوره نهفتگی داشته باشد؛ یعنی افراد مبتلا در این مدت علائم بیماری را ندارند اما قدرت انتقال ویروس کرونا را دارند. به همین دلیل است که توصیه می شود با هیچ فردی دست ندهید، روبوسی نکنید و همه اصول پیشگیری را در مورد همه افراد رعایت کنید.
 
شایعه 3: تا پایان امسال 40% از تهرانی ها به کرونا مبتلا می شوند!
این هم یکی دیگر از شایعاتی است که معمولاً از قول دکتر مردانی نقل می شود و به طور فراوان در بین مردم شنیده می شود. این در حالی است که خود دکتر مردانی این خبر را کاملاً تکذیب کرده است. او می گوید که دانشمندان دانشگاه هاروارد اعلام کرده اند که تا یک سال آینده 30 تا 70 درصد از مردم جهان به بیماری کرونا مبتلا خواهند شد ولی احتمالاً بیماری آن ها خفیف است و نیاز به بستری ندارد.
 
شایعه 4: واکسن کرونا توسط متخصصین ایرانی تولید شده است!
در برخی از سایت ها و شبکه های اجتماعی خبرهایی منتشر شده است مبنی بر اینکه دانشمندان ایرانی موفق به ساخت واکسن کرونا شده اند. درست است که پژوهش های ساخت واکسن کرونا در ایران و بسیاری از کشورها آغاز شده است و برخی از آن ها نتایج امیدوارکننده ای نیز داشته اند، اما نهایی شدن آن ها به زمان نیاز دارد.
همه پژوهش های عملی برای اینکه بر روی انسان ها قابل آزمایش باشند ابتدا باید یکسری کارآزمایی هایی بالینی را در محیط آزمایشگاه و بر روی نمونه های حیوانی طی کنند و پس از کسب مجوزهای بهداشتی به تولید انبوه برسند. همه این مراحل به چندین ماه زمان نیاز دارد. در این مدت مراقب ادعای افراد شیاد و کلاه بردار باشید و هرگز هیچ گونه دارو یا واکسنی را بدون آنکه توسط سازمان های غذا و دارو و وزارت بهداشت تائید شده باشد، استفاده نکنید.